ALLARIZ

parroquias de melide

MÁIS PARROQUIAS

/504403158292525912/bb_t047_v000_s0un_f00/images/xslide2.gif" ismap="ismap"/>

GALIZA-CAMERÚN:A IRMANDIÑA INVICTA

duascentas fotos

CAMIÑANDO EN MELIDE

VIAXE A USA

HOLANDA

domingo, 4 de mayo de 2008

AVOGAMOS

O Colexio de Avogados de Santiago pide esforzos a prol da lingua na xustiza
Nun comunicado, o colectivo profesional tamén se solidariza coa maxistrada Ana-López Suevos.

A Xunta de Goberno do Colexio de Avogados de Santiago de Compostela aprobou o pasado martes un comunicado a prol da normalización da nosa lingua que agora se fai público. Ofrecémoslle o acordo íntegro:“En relación coa polémica suscitada nas últimas semanas polo uso do galego nos tribunais de xustiza e facendo propias as declaracións emitidas no seu día polo conxunto da avogacía compostelá, esta Xunta de Goberno quere recordar que:

Avogamos polo dereito a usar a lingua propia de Galicia na vida pública e privada.

Avogamos por unir esforzos con todos os operadores xurídicos que actúan no ámbito da xustiza co fin de acadar a normalización efectiva da nosa lingua.

Avogamos por eliminar todos os obstáculos que impiden o uso libre do galego no exercicio profesional e rexeitamos expresa e rotundamente toda actividade ou actitude que trate de utilizar este dereito como arma xurídica.

Avogamos por contribuír ao prestixio e ao enriquecemento do galego xurídico asumindo de noso este reto.Así mesmo, ofrecemos o noso apoio e solidariedade a todos aqueles operadores xurídicos que vexan menoscabados os anteriores propósitos. Neste senso, consideramos especialmente correcta a actuación da maxistrada D.ª Ana López-Suevos Fraguela e solicitamos unha condena rotunda contra todos aqueles que pretendan alterar os obxectivos enunciados.”

2 comentarios:

lavrego dijo...

Comisión Disciplinaria do Consello Xeral do Poder Xudicial (CXPX) decidiu onte por unanimidade arquivar as informacións previas a raíz dunha queixa presentada polos avogados da COPE por unha sentenza do Xulgado do Social número 2 de Santiago redactada en galego.

O CXPX aprecia que a maxistrada respectou o artigo 231 da Lei do Poder Xudicial, que confire validez ás actuacións xudiciais na lingua oficial dunha comunidade, sen necesidade de tradución ao castelán, e que ningunha das partes alegou descoñecemento do idioma.

Con todo, o CXPX non foi máis alá, como se lle pedía, e deixou sen lembrar que segundo o Estatuto de Autonomía de Galicia todas as partes podan utilizar a lingua galega con plena validez en calquera acto xudicial ou xurídico (ademais do que tamén dispón o art. 14 da Lei orgànica do Poder Xudicial).

Os xuristas cataláns a prol do galego

Dunha maneira moito máis explícita e combativa entre os profesionais xuristas a prol do dereito ao uso do galego na Administración de Xustiza móstrase unha asociación de xuristas cataláns: a Associació de Juristes per la Llengua censura a actitude da COPE ante o uso do galego ante os tribunais.

Na súa Asemblea anual a Associació de Juristes per la Llengua aprobou este mércores un manifesto de apoio á maxistrada Ana López-Suevos, denunciada perante o Consello Xeral do Poder Xudicial polo avogado que representou á COPE cando perdeu un xuízo sobre despedimento laboral improcedente coa escusa de ter esta utilizado o galego na redacción da sentenza, así como durante o xuízo. A denuncia vertía graves acusacións de parcialidade política polo simple feito de usar o galego. A AJPL decidiu enviar este manifesto á mesma COPE coa pretensión de que esta desautorizase a actuación do letrado que a representa.

lavrego dijo...

Manifest contra la discriminació lingüística a l'Administració de Justícia i en defensa d'Ana López-Suevos

"L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia ha tingut coneixement que un advocat, Carlos Cano González, en nom i representació de “RADIO POPULAR, S.A.” (cadena COPE) ha presentat davant del Consell General del Poder Judicial un escrit de denúncia contra la magistrada de Santiago de Compostela, Ana López-Suevos Fraguela, en el qual acusa la jutge de “sectaria y partidista”, de tenir “prejuicio y animadversión contra una de las partes”, simplement perquè va permetre “que la Letrada de la parte actora formulase sus conclusiones en lengua gallega”. En el mateix escrit de denúncia es considera molt greu “que el acta de juicio fuera realizada también en lengua gallega” i que “como culminación de todas estas irregularidades (sic.) se nos remitiese la sentencia (...) también en lengua gallega.” L'escrit també considera que el castellà és la “lengua de obligatoria aplicación conforme a los arts. 231 de la LOPJ en relación con el art. 142 de la LEC”, donant per suposat que com que el lletrat va utilitzar el castellà durant el procés, totes les actuacions s'haurien d'haver seguit en aquesta llengua.

A banda que l'escrit, segons consta en l'acta del procés, és la primera i única protesta que el lletrat de “RADIO POPULAR, S.A.” va fer sobre el tema de la llengua del procediment, i la va fer un cop havia acabat el procés amb sentència contrària als seus interessos, el que no pot tolerar de cap manera aquesta Associació és:

1. Que algú es permeti el luxe d'injuriar greument una persona pel sol fet d'utilitzar una llengua oficial a la comunitat autònoma on es va celebrar el procés.

2. Que el client de l'advocat, “RADIO POPULAR, S.A.” (cadena COPE), malgrat tenir coneixement de l'actuació del seu lletrat, no l'hagi desautoritzat públicament.

3. Que una persona pugui fer, sense cap conseqüència, manifestacions clarament discriminatòries de l'ús de les llengües oficials i pròpies d'un territori en un procés judicial.

4. Que algú que ignora absolutament l'ordenament jurídic processal en matèria lingüística, i que insulta de manera tan greu, no sigui corregit pels òrgans competents de l'advocacia espanyola.

L'art. 36 de l'Estatut General de l'Advocacia Espanyola preveu que “són obligacions de l'advocat envers els òrgans judicials la probitat, lleialtat i veracitat quant al fons de les seves declaracions o manifestacions, i el respecte quant a la forma de la seva intervenció.” I l'art. 11 del Codi Deontològic de l'Advocacia Espanyola concreta que són obligacions dels advocats, en relació amb els òrgans jurisdiccionals:

“a. Actuar davant d'aquests amb bona fe, lleialtat i respecte. (...)

c. Mantenir respecte envers tots els que intervenen en l'Administració de Justícia exigint alhora d'aquests el mateix i recíproc comportament pel que fa als advocats.

d. Exhortar els seus patrocinats o clients a l'observança d'una conducta respectuosa envers les persones que actuen en els òrgans jurisdiccionals. (...)

f. (...) En les seves actuacions i escrits, el lletrat ha d'evitar tota al·lusió personal, directa o indirecta, oral, escrita o amb gestos, tant si és d'aprovació com de retret, al tribunal i a qualsevol persona que hi estigui relacionada o que hi intervingui, com també als altres lletrats.”

Per tot això:

1. Condemnem enèrgicament la conducta del lletrat que va fer aquestes manifestacions en el seu escrit, notòriament vexatòries de la magistrada Ana López-Suevos, pel sol fet d'emprar la llengua gallega en la seva actuació, ús de la llengua absolutament emparat pels mateixos preceptes que esmenta el lletrat en el seu escrit, és a dir l'article 231 de la LOPJ i el , a més de la Carta Europea de Llengües regionals o minoritàries, tractat internacional ratificat per l'Estat espanyol i, per tant, de plena vigència.

2. Demanem un pronunciament públic de “RADIO POPULAR, S.A.” (cadena COPE) pel qual desautoritzi clarament les manifestacions del lletrat en l'escrit fet en el seu nom i representació, atès que són manifestament il·legals, vulneradores del dret a l'honor de la magistrada i palesament discriminatòries de l'ús de les llengües oficials en els processos judicials.

3. Demanem que el Consell General de l'Advocacia Espanyola es pronunciï públicament condemnant aquestes manifestacions de l'advocat, i reclami dels òrgans competents l'obertura d'expedient disciplinari contra el lletrat abans esmentat.

4. Exigim al Consell General del Poder Judicial que rebutgi sense més tràmits l'escrit de denúncia formulat pel lletrat Carlos Cano González, que faci també una reprovació pública d'aquest lletrat i que doni suport explícit i públic a l'actuació de la magistrada, emparant-la segons disposa l'art. 14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial."

Barcelona, 8 d'abril de 2008.